Raspisan tender za rekonstrukciju Senjskog rudnika

Bez autora
Oct 03 2011

Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisala je tender za rekonstrukciju Muzeja ugljarstva i rudarstva, kovačnice i Aleksandrovog potkopa, koji su deo budućeg Eko-muzeja u u Senjskom rudniku. Finansijska pomoć obezbeđena je iz PHARE programa Evropske unije. Tim sa Arhitektonskog fakulteta, predvođen prof. dr Mihailom Timotijevićem, završio je arhitektonski projekat budućeg Eko-muzeja i Regionalnog centra za industrijsko nasleđe u Senjskom rudniku. Za realizaciju projekta revitalizacije Senjskog rudnika, koji će biti finansiran sredstvima Evropske unije, potrebno je oko 1,5 miliona evra. Od toga je za izvođačke radove na objektima Muzeja ugljarstva i rudarstva, kovačnici i Aleksandrovom potkopu predviđeno 800.000 evra. Korisnici sredstava su Opština Despotovac, Ministarstvo kulture, infomisanja i infromacionog društva i Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) "Resavica". Planirano je da Senjski rudnik, rodno mesto srpske industrijalizacije, započete otvaranjem prvog modernog rudnika uglja u Srbiji 1853. godine, za nekoliko godina preraste u Regionalni centar za industrijsko nasleđe i održivi razvoj, centar ekološkog i kulturnog turizma.

Raspisan tender za rekonstrukciju Senjskog rudnikaDelegacija Evropske unije u Srbiji raspisala je tender za rekonstrukciju Muzeja ugljarstva i rudarstva, kovačnice i Aleksandrovog potkopa, koji su deo budućeg Eko-muzeja u u Senjskom rudniku, saopštilo je danas Ministarstvo kulture Srbije.

Finansijska pomoć obezbeđena je iz PHARE programa Evropske unije. Tim sa Arhitektonskog fakulteta, predvođen prof. dr Mihailom Timotijevićem, završio je arhitektonski projekat budućeg Eko-muzeja i Regionalnog centra za industrijsko nasleđe u Senjskom rudniku.

Za realizaciju projekta revitalizacije Senjskog rudnika, koji će biti finansiran sredstvima Evropske unije, potrebno je oko 1,5 miliona evra. Od toga je za izvođačke radove na objektima Muzeja ugljarstva i rudarstva, kovačnici i Aleksandrovom potkopu predviđeno 800.000 evra.

Korisnici sredstava su Opština Despotovac, Ministarstvo kulture, infomisanja i infromacionog društva i Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) "Resavica".

Planirano je da Senjski rudnik, rodno mesto srpske industrijalizacije, započete otvaranjem prvog modernog rudnika uglja u Srbiji 1853. godine, za nekoliko godina preraste u Regionalni centar za industrijsko nasleđe i održivi razvoj, centar ekološkog i kulturnog turizma.

Projekat revitalizacije Senjskog rudnika se odvija u okviru Ljubljanskog procesa, zajedničkog poduhvata Saveta Evrope i Evropske komisije, koji je proistekao iz Regionalnog programa za kulturno i prirodno nasleđe jugoistočne Evrope.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik